Druk met bijenwas

Vandaag zijn we druk bezig met het uitbreiden van ons bijenwas assortiment. Heerlijk geurend voor de zomeravond buiten of straks weer de donkere avonden. Bekijk ons assortiment bijenwaskaarsen hier.

Maar eerst, wat is er nou zo goed aan bijenwas?

Bijenwas is een 100 procent natuurlijk product. Er zitten geen toegevoegde ingrediënten in. Bijen ‘zweten’ bijenwas en bouwen hiervan het bijenwas raat. In het voorjaar begint het volk te groeien. In de raten maken ze cellen waarin ze hun honing en stuifmeel opslaan. Ook worden hierin eitjes (broed) gelegd. Aan het einde van de zomer krimpen de volken terug naar de overwinterstand. De honingramen worden geoogst en de lege broedramen uit de kast gehaald. Deze ramen worden in de ‘smelter’ gestoomd waardoor de houten frames weer leeg en schoon zijn voor volgend jaar. Van de bijenwas die de smelter opvangt worden weer nieuwe bijenwas vellen gemaakt waarop de bijen weer cellen kunnen gaan bouwen. Omdat de bijen elk jaar de raten uitbouwen met nieuwe bijenwas blijft er elk jaar een flinke hoeveelheid over. Perfect dus om kaarsen van te maken!

Hoe komen wij aan onze bijenwas?

Wij komen uit een imkersfamilie, wij kopen onze was direct in bij de imker. Als tieners hebben wij regelmatig zelf de bijenwas 'gesmolten' of bijenwas vellen gemaakt voor in de bijenkasten.

Klopt het dat bijenwas en honing gebruiken stelen van de bijen is?

Bijen zullen altijd honing en bijenwas maken, dat doen ze niet voor de mens of op commando. Honingbijen zijn essentieel voor het verbouwen van gewassen. Er zijn onvoldoende wilde bestuivers over om hier in te voorzien. Zeker in grote kassen kunnen helemaal geen wilde bestuivers bij de gewassen komen. Bijenvolken worden verhuurd aan tuinders, de bijen bestuiven het gewas en worden weer opgehaald door de imker. Niet alle honing wordt door de imkers weggenomen. Alleen de honing die in de daarvoor bestemde honingbakken is aangemaakt. De rest blijft in het volk hangen voor in de winter, daarnaast voert de imker in de winterperiode bij met speciaal suikerdeeg. Hierin zitten alle voedingsstoffen die bijen nodig hebben. Zoals eerder beschreven krimpt het volk in de winter en trekt zich terug in het hart van de bijenkast lekker warm bij elkaar. Zo komen er uitgebouwde ramen vrij. De was in deze ramen zijn vaak verkleurd en zitten vol met mijten en bacteriën. Als deze niet verwijderd worden kan dit de gezondheid van het volk negatief beïnvloeden. De verwijderde was wordt vervolgens omgesmolten en gebruikt voor het maken van nieuwe ramen op houten frames zodat de bijen het volgende voorjaar weer netjes gaan bouwen zodat ze in de bijenkast passen.

Net zoals alle andere producten waarbij dieren een rol spelen in het productieproces is het belangrijk om altijd goed onderzoek te doen naar hoe het product is geproduceerd. Wij kunnen garanderen dat onze bijenwas een goede herkomst heeft en dat het echt alleen gaat om een 'afvalproduct'. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat dit voor alle bijenwas geldt.

Geniet van de (h)eerlijke natuurlijke bijenwaskaarsen van Mambeco!