Bijenwasdoeken opfrissen

Mijn bijenwasdoeken gebruik ik intensief, vooral voor het bewaren van kaas en het meenemen van mijn lunch is hij echt ideaal! Ook gebruik ik hem voor het afdekken van kommetjes en borden. Mijn bijenwasdoeken waren niet meer helemaal luchtdicht en mijn doek voor oude kaas rook vooral naar kaas; na ruim 1,5 jaar waren ze toch echt aan vervanging toe. Ik had al vaker gelezen over het zelf maken van bijenwasdoeken en het opfrissen van je bestaande doeken, tijd om het uit te proberen! Hoe doe je dat en hoe bevalt het resultaat?

Met een grote rasp raspte ik een groot blok bijenwas; best nog wel een flinke klus. Mijn keuken zat vol bijenwas en mijn rasp is vanaf nu een speciale bijenwas-rasp gedoopt omdat de bijenwas overal in zit.

Stap voor stap:

  • Verwarm de oven voor op 100 graden, haal het rooster / bakplaat eerst uit de oven.
  • Om bijenwas in je oven te voorkomen kun je op je bakplaat / rooster bakpapier leggen, ik heb het zonder gedaan en dat ging prima.
  • Leg je bijenwasdoek op het rooster/bakplaat en verdeel de bijenwas
  • Doe de bijenwas doek in de oven, dit hoeft maar kort! 1 of 2 minuten is voldoende. Houdt je doek in de gaten; is de was gesmolten? Haal hem eruit.
  • Omdat ik geen bakpapier gebruikte heb ik hem aan de puntjes opgetild en vastgehouden tot de bijenwas droog was, 1 รก 2 minuten. Daarna kun je hem gewoon neerleggen.

Eindresultaat

Ik ben super tevreden! Ze zijn wat stugger dan als je ze nieuw koopt maar ze zijn weer helemaal luchtdicht. Ik weet niet of het ook zo goed werkt op een gewone doek. Het oorspronkelijke recept is namelijk ook met olie en hars en dat zit nu natuurlijk ook nog in de doek. Ik heb nog niet kunnen ontdekken hoe veel langer hij nu mee gaat maar ondertussen zijn we 1,5 maand verder en zijn ze nog perfect!

Zie hier ons assortiment in bijenwas doeken.

Wil je zelf ook je bijenwas doek opfrissen? In onze webshop kun je hier nu ook bijenwas kopen om zelf aan de slag te gaan! Een zakje geraspte bijenwas of een blokje bijenwas.

Heb je nog vragen of tips nodig? Neem gerust contact met ons op!