Ontmoet de mensen achter Mambeco

Wij zijn Janneke & Willemijn Calis; zussen en oprichters van Mambeco. We zijn opgegroeid in een gezin van biologen. Hier werd verantwoordelijk en duurzaam omgaan met de wereld met de paplepel ingegoten. We zijn van jongs af aan op veel bijzondere plekken geweest. Mede hierdoor is onze interesse in fair trade producten uit diverse culturen ontstaan. Samen zetten we ons in voor een betere toekomst!

Druk met bijenwas

Vandaag zijn we druk bezig om ons bijenwas assortiment uit te breiden. Als eerste zijn kaarsen aan de beurt! Heerlijk geurend, voor de zomeravond buiten of straks weer de donkere avonden. Binnenkort kun je ook bij ons bijenwas kopen (bijvoorbeeld voor het maken van je bees wrap of crèmes) en uiteindelijk willen we ook producten zoals zeep en crèmes maken.

Maar eerst, wat is er nou zo goed aan bijenwas?
Bijenwas is een 100 procent natuurlijk product. Er zitten geen toegevoegde ingrediënten in. Bijen ‘zweten’ bijenwas en bouwen hiervan het bijenwas raat. In het voorjaar begint het volk te groeien. In de raten maken ze cellen waarin ze hun honing en stuifmeel opslaan. Ook worden hierin eitjes (broed) gelegd. Aan het einde van de zomer krimpen de volken terug naar de overwinterstand. De honingramen worden geoogst en de lege broedramen uit de kast gehaald. Deze ramen worden in de ‘smelter’ gestoomd waardoor de houten frames weer leeg zijn voor volgend jaar. Van de bijenwas die de smelter opvangt worden weer nieuwe bijenwas vellen gemaakt waarop de bijen weer cellen gaan bouwen. Omdat de bijen elk jaar de raten uitbouwen met nieuwe bijenwas blijft er elk jaar een flinke hoeveelheid over. Perfect dus om kaarsen van te maken!

Hoe komen wij aan onze bijenwas?
Wij komen uit een imkersfamilie, wij kopen onze was direct in bij de imker. Als tieners hebben wij regelmatig de bijenwas ‘gesmolten’ of bijenwas vellen gemaakt voor in de bijenkasten.

Wat klopt nou van de mensen die zeggen dat bijenwas en honing gebruiken stelen van de bijen is?
Bijen zullen altijd honing en bijenwas maken, dat doen ze niet voor de mens of op commando. Honingbijen zijn essentieel voor het verbouwen van gewassen. Er zijn onvoldoende wilde bestuivers over. In kassen kunnen helemaal geen wilde bestuivers bij de gewassen komen. Bijenvolken worden verhuurd aan tuinders, de bijen bestuiven het gewas en worden weer opgehaald door de imker. De honing die de imkers wegnemen vervangen ze met suiker. Hierin zitten alle voedingsstoffen die bijen nodig hebben. Zoals eerder beschreven krimpt het volk in de winter en trekt zich terug in het hart van de bijenkast lekker warm bij elkaar. Zo komen er uitgebouwde ramen vrij. Deze worden omgesmolten in nieuwe ramen op houten frames zodat de bijen het volgende voorjaar weer netjes gaan bouwen zodat ze in de bijenkast passen.

Geniet van de (h)eerlijke natuurlijke bijenwas producten van Mambeco!